Specialita týdne – příprava kávy v konvičce Moka express
Konvička moka express patří mezi oblíbené alternativní metody přípravy kávy. V tomto článku si konvičku představíme a přidáme vám k tomu i návod, jak si pomocí moka express uvařit kávu, která má velice blízko k pravému espressu.
Káva připravovaná v konvičce moka express je silná a vyvážené chuti, a právě proto si ji oblíbili zejména milovníci espressa. A v Itálii patří téměř k nezbytné výbavě kuchyně. V podstatě jde o konvičku vyrobenou z hliníku (díky kterému káva z ní má prý lepší chuť) a skládá se ze tří částí – spodní nádobka slouží na vodu, střední sítko na kávu a ve vrchní části vzniká váš oblíbený nápoj. Moka express funguje na principu vysokého tlaku vodní páry.
Kde se vzal moka express?
Konvička moka express je jako mnohé jiné spojené s kávou vynálezem Itala, konkrétně Alfonsa Bialettiho roku 1933. Jestli vám jméno Bialetti něco říká, pak vězte, že tento pán byl kdysi zpracovatelem hliníku a posléze majitelem velké firmy vyrábějící jeho vynález – moka konvičku. Tato značka se těší oblibě dodnes. Používá pořád to stejné logo s vousatým chlapíkem, který je s moka konvičkami Bialetti neodmyslitelně spjatý.
Proč si vybrat moka express?
- Pokud máte rádi opravdu silnou kávu a hledáte jednoduchý a levný přístroj, který vám ji připraví, pak je moka konvička jasnou volbou.
- Pomocí moka expressu si doma můžete uvařit kávu, která se chutí nejlépe přiblíží espressu (kterého byste jinak docílili leda za pomocí speciálního kávovaru).
- Vyrábí se moka konvičky různé velikosti. V těch největších můžete připravit kávu až na osmnáct šálků. Můžete si také koupit moka express s různými stylovými potisky (což z něj dělá třeba originální dárek).
- Příprava kávy v moka konvičce není tak snadná jako třeba ve french pressu, ale i tak se nejedná o nic složitého.
- Výhodou moka expressu je, že připravenou kávu v něm můžete nechat delší dobu (na rozdíl třeba od french pressu a jiných metod). Káva už po přípravě nepřijde do kontaktu s lógrem.
Jak funguje moka express?
Káva se v moka expressu vaří na mírném ohni. Při zahřívání se ve spodní části moka konvičky, do které dáváte vodu, začne vytvářet pára. Ta vytlačuje vařící vodu nahoru přes střední část s čerstvě umletou kávou až do horní části. Lógr zůstane ve střední části, protože neprojde přes sítko, a v horní části moka konvičky vám vznikne kávový nápoj.
Jakou moka konvičku si vybrat?
Na trhu existuje velký výběr moka konviček. Mezi ty nejznámější patří ty značky Bialetti, které jsou kvalitní a rozšířené.
Pokud hledáte moka express o větším objemu, zkuste třeba tento (objem 10 šálků), pokud hledáte něco menšího, mrkněte na tuto konvičku (objem 2 šálky).
Kromě tradičních moka konviček ještě existují elektrické moka expressy, které nemusíte ohřívat na vařiči.
Hledáte-li něco netradičního, můžete se porozhlédnout po stylových moka konvičkách s potiskem. Co třeba tato?
Jak připravit kávu v moka expressu?
- Nejprve si umelte kávu na středně hrubo. Mletí by mělo být o trochu jemnější než u french pressu.
- Do spodní části nalijte studenou vodu. Voda by neměla přesahovat hranici pojistného ventilu, který je na boku moka konvičky.
- Sítko ve střední části naplňte čerstvě umletou kávou, kterou není potřeba nijak uhladit či smáčknout.
- Ujistěte se, že jste moka express pořádně zašroubovali, abyste neměli v kuchyni melu.
- Dejte konvičku na sporák a vařte na mírném plameni. Po chvíli začne moka express pracovat a uslyšíte, jak se horní část plní kávou. Jakmile je horní část skoro plná, sundejte moka konvičku z vařiče.
- Nenechávejte moka express bez dozoru. Mohlo by se stát, že na něj zapomenete a káva vám přeteče nebo si konvičku poškodíte.
- Káva je hotová, můžete servírovat.